Serbian English French German Italian Russian Slovenian

BANJALUKA - Preventivna kampanja pod nazivom "Veži se zbog onih koje voliš" biće ozvaničena na konferenciji za novinare koja će se tim povodom održati u utorak, (19. april 2016.) u 11 časova u Domu zdravlja u Prijedoru.

Kampanja će se sprovoditi do 15. maja širom Srpske i ima za cilj povećanje nivoa bezbjednosti saobraćaja u RS promjenom stavova kod vozača i ostalih putnika vozilima prema upotrebi bezbjednosnih pojaseva i dječijih auto sjedalica.

Tom prilikom ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske (RS) Dragan Bogdanić, direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS Milija Radović i generalni sekretar Auto-moto saveza (AMS) RS Ranko Babić postaviće info-graf obrazovne panoe na kojem su navedena uputstva za pravilno korišćenje bezbjednosnog pojasa, kao i dječijih auto sjedišta.

Jedna od osnovnih mjera pasivne zaštite vozača i putnika u vozilima je upotreba bezbjednosnih pojaseva uz naslone za glavu i vazdušne jastuke. Bezbjednosni pojasevi ne utiču na broj saobraćajnih nezgoda, nego kao pasivan element bezbjednosti vozila mogu doprinijeti ublažavanju posljedica saobraćajnih nezgoda (smanjenje poginulih i povrijeđenih lica). Kampanjom će se pokušati uticati na promjenu stavova, kod korisnika vozila, prema upotrebi sigurnosnih pojaseva i sistema zaštite za djecu (sigurnosnih sjedalica i posebnih podmetača).

Kako bi se postigli efekti povećanja upotrebe sigurnosnih pojaseva, te kako bi se uticalo na promjenu stavova kod korisnika vozila, poruka će se do ciljne grupe prenosititi materijalima koji su izrađeni za potrebe kampanje (radio spotovi, bilbordi, leci i dr.).

Ovu aktivnost zajednički sprovode Ministarstvo saobraćaja i veza RS, Ministarstvo unutrašnjih poslova RS, Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS, Agencija za bezbjednost saobraćaja RS, AMS RS, Auto-moto društva (AMD) i lokalne zajednice.

Ovdje možete preuzeti materijale za kampanju "Veži se zbog onih koje voliš":